tiistai 25. huhtikuuta 2017

Positiivisuus kunniaan!


Viime tapaamisessa oli puhetta, että voisiko blogia yrittää kirjoittaa positiiviseen sävyyn. Totta on, että oodit graduille olivat varsin synkkäsävyisiä. Niihin on kuitenkin kovin helppoa samaistua. Itselleni gradun kirjoittaminen on välttämätön paha. Se on pakko tehdä ja siis myös saada valmiiksi. Tie on ollut pitkä ja uuvuttava, sitä ei voi luonnehtia mukavaksi ja nautittavaksi. Kun ohjaajani kysyi minulta, että millainen on tavoitteeni gradussa, niin vastasin, että sellainen, että sitä ei tarvitse hävetä. On hyvinkin mahdollista, että sitä lukevat kuntapäättäjät ja kaikenlaiset ammattiyhdistysaktiivit. Olisi mukavaa, että se olisi siinä suhteessa kelvollinen. Se olisi tärkein tavoitteeni.

Sitten se positiivisuus. Ulkona sataa räntää ja maa on valkoinen. Ikkunan näkymästä on aika vaikeaa keksiä mitään positiivista. Kohta on kuitenkin Vappu. Positiivisuus löytynee kuitenkin tietokoneelta, gradussani on jo 64 sivua. Se on melkein valmis. Vuoden pohdinnan tulos alkaa olla paperilla. Ihana ystäväni on luvannut lukea työn läpi – lähetin sen hänelle eilen. Ja torstaina saan vielä paljon kommentteja, jotka edistävät ja auttavat tekstin hienosäädössä. Parin viikon päästä se pitäisi laittaa myös proffalle arvioitavaksi. Täysin aikataulussa siis mennään – siis ihanan positiivista.

Valmistuminen häämöttää jo lähellä – onko se positiivista? Se kuulostaa positiiviselta, mutta herättää kovin ristiriitaisia ajatuksia. Riemua valmistumisesta heikentää työttömyyden varjo. Menen kyllä kesällä töihin, mutta mitä sitten – se on täysin auki. Tekstini ei täysin onnistunut olemaan positiivinen, negatiivisuus on vain niin puoleensa vetävää.


Kurjasta säästä huolimatta, kesä lähestyy. Kohta aurinko paistaa ja ruoho vihertää. Koittakaamme siis pysyä positiivisina, vaikka se rankkoina aikoina vaikealta tuntuukin. Kohta on Vappu ja saadaan simaa ja munkkeja!

3 kommenttia:

  1. Kiitos Päivi positiivisesta tekstistä, joka on maustettu hieman haikein nyanssein. Olen tehnyt kanssasi yhden ryhmätyön aiemmin ja lyhyet kuvailuit, joita olet tässä tehnyt vahvistavat ajatustani sinulla: Sinä saat asiat tehtyä. Ihailtava piirre. Jos oikein tutkistelen itseäni, niin olen joskus ollut samanlainen aiemmissa opinnoissani; juna (ei VR), joka menee eteenpäin itse määrittelemiään raiteita pitkin. On mukava lukea, että aikataulusi on pysynyt ja oikeastaan olet jo kalkkiviivoilla valmistumisesi kanssa. Voin virittäytyä tekstiti tunnelmiin ja elää kuvitteellisesti hetken, kun teen samanlaisen teksin, missä voin kirjoittaa lauseen: Graduni on valmis.

    VastaaPoista
  2. Taustana Päivin blogille, mikäli tätä lukee joku kurssimme ulkopuolinenkin: 18.4. vietettiin epävirallista Huonon runouden päivää (ks. Facebook-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/384226705310790/). Tästä intoutuneena pyysin kirjoituspajalaisia kirjoittamaan vapaakirjoittamisen menetelmällä Oodin gradulle - siis rima alas ja kynät suhisemaan! Muutamassa minuutissa syntyi aivan uskomattomia runoja, nauroimme ja aplodeerasimme kaikille. Runot kuvasivat hyvin sitä moninaisten tunteiden kirjoa, joka gradun tekemiseen liittyy: epävarmuutta, ahdistusta, iloa ja helpotusta. Toivon että jokaiselle jää gradusta sen valmistuttua päällimmäisenä onnistumisen ilo. Näitä moninaisia tunteita on hyödyllistä jakaa vertaisporukassa kirjoituskurssilla.

    Ihanaa Päivi että olet edennyt aikataulusi mukaan ja loppu häämöttää - ja ystävistä ja vapusta voimaa!

    VastaaPoista
  3. Tuo positiivisuus on kyllä sellainen pointti, johon pitäisi itsekin keskittyä useammin. Kovin helposti töiden kasaantuessa ajautuu siihen mielentilaan, että mikään ei suju, eikä ainakaan edisty. Mikä siinäkin on, että nämä ajatukset vaivaavat mieltä varsinkin iltaisin nukkumaan mennessä. Aika ajoin pitää palautella itseään takaisin surkeuden syövereistä ja muistuttaa itseään siitä, kuinka hienosti oikeasti meneekään. Olen niin onnekas, että opiskelen minulle mieluista alaa ja olen opinnoissani vielä niinkin pitkällä, että gradu enää odottelee valmistumistaan! Se on nimittäin paljon se.

    VastaaPoista