torstai 30. maaliskuuta 2017

Kirjoittaminen sujuu, kun...

Naputtelen tyhjään tekstitiedostoon lauseita, pyyhin ne pois yksi toisensa jälkeen. Yksikään lause tai edes sana ei tunnu tarpeeksi hyvältä ansaitakseen paikkaansa blogitekstin aloituskappaleessa.

Kirjoitustyöpajaa on takana muutama tapaamiskerta. Useassa tapaamisessa on puhuttu perfektionismista ja siitä, kuinka täydellisen tekstin tavoittelu voi estää kirjoittamisen kokonaan.

Kuten juuri nyt.

Okei, tekstin ei (heti) tarvitse olla täydellistä. Kirjoita nyt vain jotain – kunhan edes jotain.

--

Tulen ensi kertaa todella tietoiseksi, että kärsin samasta ongelmasta kuin monet kanssakirjoitustyöpajalaiset ovat kertoneet kärsivänsä: tekstitiedosto pysyy tyhjänä, kun en pysty olemaan tyytyväinen mihinkään, mitä kirjoitan.

Kirjoitustyöpajassa tästä irti pääsemiseksi ollaan käytetty vapaan kirjoittamisen tekniikkaa. Siinä kirjoitetaan tietystä aiheesta tai täysin ilman aihetta esimerkiksi kymmenen minuutin ajan. Kun ainoa sääntö on, että kirjoittaminen ei saa tauota, suoltuu tekstiä lähes sensuuritta paperille. Harjoituksessa ajatus karkailee paljon, mutta joka kerralla olen saanut myös muutamia järkeviä ajatuksia paperille.

Harjoitus on ollut silmiä avaava ja saanut ainakin minut tiedostamaan aiempaa paremmin sen, ettei tekstin tarvitse heti olla valmista – pääasia on, että saa ajatuksia ylös, sillä ne johtavat seuraaviin, yleensä paljon parempiin ajatuksiin.

--

Kirjoitustyöpajan ensimmäisellä tapaamiskerralla tehtiin vapaan kirjoittamisen harjoitus, jonka aiheena oli ”Kirjoittaminen sujuu, kun”. Palasin mielessäni viime vuoden toukokuuhun. Istuin ulkona läppärin ja muistiinpanojeni kanssa, linnut lauloivat, aurinko paistoi – ja esseen kirjoittaminen sujui. Tekstissäni oli hyvä rakenne, viittasin sujuvasti lähteisiini, tein monia oivalluksia ja sain oman ääneni kuuluviin. Lopputulos oli yhtenäinen ja pystyin olemaan siitä ylpeä.

Saavutin esseetä kirjoittaessa flow-tilan, joka teki kirjoittamisesta todella mukavaa, jopa koukuttavaa, mutta joka tähänastisessa graduprosessissa on ainakin vielä jäänyt vain haaveeksi. Tila kun ei synny automaattisesti läppärin eteen istahtaessani, vaan pikkuhiljaa kirjoittamisen myötä. Sitä ruokkivat kirjoittaessa tehdyt oivallukset: ”tätä asiaa voisikin tarkastella tästä näkökulmasta” tai ”tämähän liittyy tähän!”.

Yksi kirjoituspajassa saamistani vinkeistä onkin: ”ajattele kirjoittamalla”. Parhaat ajatukset syntyvät aina suihkussa tai unta odotellessa, mutta toisiksi parhaat kirjoittaessa. Se vaatii sinnikkyyttä ja työtä – kirjoittamista, kirjoittamista ja kirjoittamista – mutta kun keskeneräinen ajatus lopulta muotoutuu kokonaiseksi oivallukseksi ja perustelluksi ajatusketjuksi, on palkinto vaivannäön arvoinen. Tällöin kirjoittaminen on parhaimmillaan, ja onnistumiset kannustavat jatkamaan.

2 kommenttia:

  1. Kuvauksesi flow-tilasta esseen kirjoittamisessa kuulosti mukavalta. Jäin miettimään, miten gradun tekemisessä voisi päästä samanlaiseen flowhun. Miten sille voisi luoda otolliset olosuhteet? Voisiko gradun ajatella vain vähän pidempänä esseenä, tai palastella tekemisen esseen kokoisiksi paloiksi?

    Pidä kiinni tuosta esseen kirjoittamisen muistosta, koeta palata siihen tunnelmaan. Oikeasti kirjoittaminen on usein aika ihanaa!

    VastaaPoista
  2. Juuri nuo onnistumisen hetket ovat niin hienoja ja upeita, että niillä usein jaksaa mahdollisesti tulevien epäonnistumisien yli. Nuo muistot ainakin itsellä toimivat sellaisena katalysaattorina, joka puhaltaa henkeä näivettyvään kirjoittajaan ja muistuttaa, että hei, olet onnistunut aiemminkin, ala vain tehdä!

    Tuo flow-tila on mielenkiintoinen ja täysin ilman kelloa kaulassa ilmestyvä ilmiö. Itse koitan aina riittämättömyyden hetkellä miettiä onnistumisten lisäksi sitä, että onhan se aika hienoa, että saa tutkia ja kirjoittaa asioista, jotka itse on saanut valita omaksi graduaiheeksi oman mielenkiintonsa pohjalta. Se on hirmuisen suuri asia, jonka itse unohdan liian usein. Kirjoituksessasi oli paljon hyviä pointteja ja asioita, joita on mielenkiintoista pohtia. KIitos.

    VastaaPoista